vrijdag 26 januari 2018

Welke trap heb je nodig bij een zolder verbouwing?

Welke trap heb je nodig bij een zolder verbouwing?

Het gaat economisch weer goed en je wil de lang gekoesterde wens van het opknappen van de zolder eindelijk gaan uitvoeren, maar waar moet je dan beginnen? en bijvoorbeeld waar moet de trap komen?

Nu het economisch weer beter gaat en we weer vertrouwen krijgen in de toekomst denken we ook weer aan het opknappen of het verbeteren van ons huis. De banken doen weer een "beetje" mee en een 2e hypotheek voor het opknappen of het verbeteren van je huis is hierdoor weer mogelijk.

Als u de zolder wilt gebruiken dan is het opknappen van de zolder in een studie kamer/kantoortje of kinderkamer een zeer goed plan. De waarde van het huis wordt hierdoor groter doordat u er een extra kamer bij krijgt.

Waar moet u op rekenen als u dit wilt gaan doen en hoe pak je dit aan. Als het een kleine verbouwing is dan kunt u dit meestal wel zelf uitvoeren, maar vaak zijn dit soort verbouwingen wel ingrijpender en heeft u een aannemer nodig om dit uit te voeren.

Er moet heel vaak dag licht worden ingebracht met een dakkapel, het trappen gat is te klein voor een betere trap, de elektra en gas moet worden verplaats, beneden moet wellicht een slaapkamer muurtje worden verplaats, dus al met al een behoorlijke ingreep.
Maak een plan en een indeling hoe u de zolder zou willen inrichten, zoals waar moet een dakkapel komen voor voldoende licht inval, ook is van belang waar plaats ik de cv installatie of de mechanische ventilatie. Ook de trap is vaak een moeilijk punt. Hoe groot kan de trap worden, heb ik op een verdieping lager wel voldoende ruimte om een trap neer te zetten.


U kunt beginnen door eerst een plattegrond te tekenen of te schetsen van de oude en de nieuwe situatie dan is dit het startpunt wat u kunt gaan bespreken met een aannemer.
Een platte grond is eenvoudig te maken met de gratis software floorplanner.

U maakt hier eenvoudig je platte grond, met maten op schaal en met de inrichting erin en zelfs een 3D optie om te laten zien hoe het eruit ziet vanaf een zijkant.


Meestal is er een uitschuif trapje geplaatst (vlizo trap) die je uit kan klappen en waarmee je de zolder
Vrije doorloop hoogte van 200cm
kan bereiken, als je hier een vaste trap wilt plaatsen dan zijn meestal de ingangen op de vloer naar slaapkamers moeilijker bereikbaar. Dus ook hier moet u goed naar kijken of dit wel kan worden uitgevoerd en opnemen in uw plan.
Er zijn veel verschillende soorten trappen te koop, ook hierbij geld dat dit afhankelijk is van de ruime die u heeft om een trap te plaatsen kijk hiervoor op pinterest of onze website met voorbeeld trappen.

Als het trappen gat te klein is voor een degelijke houten trap dan moet deze groter worden gemaakt. Bij een betonnen vloer moet de goede maat worden gezaagd, of wellicht moet het trapgat op een heel andere plek komen en wordt het oude trapgat gesloten, hou ook rekening  met het schuine dak, waar kom ik boven en stoot ik mijn hoofd niet bij de schuine kap van het dak. Als dit allemaal duidelijk is dan is uw plan klaar en kan u op zoek gaan naar een goede aannemer.


Nu is het tegenwoordig in Nederland zo dat iedereen zich kan inschrijven bij de kamer van koophandel als aannemer zonder enige diploma hierin. Van belang is daarom dat u de kwaliteit van de aannemer controleert. Dit kunt u doen door referenties op te vragen of aan kennissen die ook een aannemer hebben gehad voor een verbouwing. Een aannemer die veel ervaringen heeft met dit soort klussen is absoluut een pre.

Ga nooit met een onbekende aannemer in zee. Kijk of hij aangesloten is bij een branche vereniging, wat garantie geeft als hij failliet zou gaan. Start ook op tijd met het zoeken van een goede aannemer. Want de goede aannemers hebben het behoorlijk druk.


Als u eenmaal een goede aannemer heeft gevonden dan kunt u de plannen voorleggen hoe u het graag uitgevoerd zou willen zien. Hij zal bouwkundig kijken of dit kan en zal u goed adviseren. Hij zal met een architect een tekening maken met een uitvoeringsplan (bestek) hierin staat exact omschreven de materialen die hij gaat toepassen. Ook zal hij vergunning vragen bij de gemeente indien nodig voor
het plaatsen van bijvoorbeeld de dakkapel.

Aan de hand van uw wensen zal hij tot een prijs offerte komen. Een goede aannemer maakt een aanneemsom. Dan weet u exact waar u aan toe bent qua kosten. Dus geen uurtje factuurtje. Het bouwbestek is een controle voor u of wordt uitgevoerd volgens dit bestek.

Bij flinke verbouwingen vraagt de aannemer ook deel betalingen met opleveringen. Bijvoorbeeld 30% bij aanvang 30% bij plaatsing en 40% bij oplevering.

U ziet wel al met al komt er veel kijken bij het verbouwen van een zolder verdieping.

Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u mij of mijn technische collega’s altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt altijd binnen 24 uur antwoord.
Telefonisch contact opnemen mag natuurlijk ook: 071-3320020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten