vrijdag 9 juni 2017

Uw trap afwerken in beton look? Lees hier de tips

Uw trap afwerken in een beton look is de absolute trend van dit moment. 

Met de huidige verfsystemen kunt u uw trap enorm laten opknappen. Het is wellicht wel veel werk om de
beton look gemaakt van 2 kleuren
oude vloerbedekking en lijm van uw trap te verwijderen, maar als u dit toch van plan bent, waar moet u dan op letten?

Ik heb al eens eerder een uitgebreide blog geschreven over het schilderen van de trap. Lees deze ook als u de trap een nieuw kleurtje wilt geven.

AFWERKEN IN BETON LOOK

De trap schoon en kaal maken
Als u de trap helemaal kaal moet maken door de vloerbedekking die op de trap zit, dan blijven er altijd veel lijmresten zitten. Ook spijkers en nietjes blijven soms achter, deze moeten er allemaal worden uitgehaald.
Soms zit er een halfronde lijst voor de traptrede neus, ook deze moet verwijderd worden. De lijm is er vaak af te halen door het met heet water week te maken, vervolgens kunt u met de verfschraper de lijm laagje voor laagje verwijderen. Hardnekkige lijmresten kunt u verwijderen met een verf afbijt middel.
De laatste handeling is het schuren met de schuurmachine om te zorgen dat het hout weer een beetje ruw wordt. Schuur niet met te fijn schuurpapier; hiermee schuur je de nerf dicht waardoor de nieuwe verflaag minder goed hecht.
Gebruik bij al deze klusje wel een goed mondkapje, want in sommige vloerbedekkingen zitten stoffen die het slijmvlies kunnen irriteren.


De trap reinigen en afkitten
Nadat u de trap heeft geschuurd, moet deze grondig worden gereinigd. U kunt hiervoor een vochtige spons nemen en een sopje. Er zijn ook speciale reinigers bij de bouwmarkt te koop. Laat de trap hierna goed drogen.
Als de trap goed droog is, moeten alle stof en verfresten die in de hoeken zitten goed worden verwijderd.
Dit kunt u doen met een scherp mes, een plamuurmes of met de stofzuiger. U moet hierbij vooral goed letten op de kieren tussen de aansluiting van het stootbord met de traptrede en de aansluiting van de traptrede met de trapboom en de trapspil. Als u dit vuil niet (goed) verwijderd, kan dit na het drogen van de verf irritante kraak geluiden geven. 

Zorg dus dat alle kiertjes goed schoon zijn. Controleert u vervolgens of er veel kraak geluiden in de trap zitten en of de traptreden bewegen of doorbuigen.
Lees hiervoor ook mijn blog artikel met een aantal tips voor het verhelpen van een krakende trap.
Als dit het geval is, koop dan een aantal kraakschroeven om dit doorbuigen te verhelpen. Als uw trap niet kraakt, is de laatste stap het afkitten van alle kieren met een goede flexibele kit.


Een keuze maken voor verf of pleister
afwerken met een verfsysteem
Er zijn tegenwoordig verschillende verfsystemen te koop die een beton look kunnen nabootsen. Natuurlijk kunt u ook zelf experimenteren; hiervoor past u meerdere tinten grijs toe en werkt u met een effen basis ondergrond. Er is ook een systeem te koop met een witte basis primer als ondergrond.
Ook moet de verf mat zijn, er zijn verschillende kalk verven te koop, bijvoorbeeld van het merk de Oude Bank in Apeldoorn die in 10 verschillende decoren de beton look verf kan leveren. De foto in deze blog is hiermee gedaan.

Afwerken met een pleistersysteem
Er is een muurdecor van Alabastine in een beton look. Met de muurroller brengt u een laagje aan van maximaal 1 mm. Als het hout onbehandeld is, brengt u dan eerst de voorstrijker aan. Vervolgens gaat u met een spac mes de mortel glad strijken en de beton-look geven. Hiervoor kunt u ook een borstel gebruiken om gaatjes te maken om zo het beton effect te creëren. Ook na schuren met schuurpapier korrel 180 geeft een mooi effect.


Bedenkt u ook dat de trap een beetje glad kan worden door dit behandelen. Ook loopt u de kans dat de trap aan de randen kaal wordt. Met een mooie strakke antislip strook kunt u dit voorkomen, deze is te bestellen bij antisliprubbertape in een mooie kleur grijs. Uw trap is dan meteen extra veilig.

Als u niet handig bent of u ziet er enorm tegen op om uw trap te gaan veranderen, kunt u tegenwoordig ook kiezen voor een complete traprenovatie in een beton look uitvoering. Bij Stair Care verkopen wij complete doe het zelf pakketten beton look, maar u kunt dit ook laten uitvoeren door een vakman. Wel zo makkelijk en ook een prachtig resultaat.

Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u mij of mijn technische collega’s altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt altijd binnen 24 uur antwoord.
Telefonisch contact opnemen mag natuurlijk ook: 0900-7824722.
+Simon van Eijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten