dinsdag 3 december 2013

Uw steile trap veilig maken? Hier een paar tips

Ik heb al eens eerder een artikel over de veiligheid van de trap geschreven. Toch krijg ik alle dagen vragen over dat de trap zo steil is of dat de traptreden zo smal zijn dat je niet fatsoenlijk normaal naar beneden kan lopen en of hier geen oplossing voor is?

Vroeger voor 1970 werd het met de trap allemaal niet zo nauw genomen. De trap werd veelal handmatig gemaakt door de trappenmaker en die maakte de trap dan zo gunstig mogelijk. De trap mocht niet veel ruimte in het huis in nemen. De huizen waren over het algemeen klein en de trap was eigenlijk maar een sta in de weg.
Daarom werd de trap zo steil mogelijk gemaakt voor een minimale vloer oppervlakte. Dat is nu gelukkig verleden tijd, woningen die nu gebouwd worden moeten volgens bouwbesluit normen worden gebouwd. Waarbij er meer treden in de trap zijn gekomen [van 13 naar 15 stuks] waardoor de trap een stuk "luier" is geworden en daardoor ook gelukkig een stuk veiliger.

Wil je de oude trap veiliger maken dan hieronder een aantal tips.
  1. monteer leuningen aan de muur en desnoods verticaal aan de trap paal.
  2. vergroot indien mogelijk de diepte van de trap treden, bijvoorbeeld met een molenaars trede.
  3. maak een infrees trap profiel en plaats een rubber strip.
  4. voorzie de traptreden van een antislip trapmaantjes.
  5. plak op iedere trede een antislip plakstrip.
Je ziet er is best wel wat te doen om je trap veel veiliger te maken. Bedenk dat er jaarlijks heel veel ongelukken gebeuren met valpartijen op de trap, met alle gevolgen van dien. Lees hier maar eens op de blog van de Viva


Heb je een vraag over het monteren van trapleuningen of vragen over het veilig maken van je trap dan kun je mij of een van mijn collegas's e-mailen en je vraag stellen. Je krijgt altijd binnen 24 uur antwoord. Maar bellen mag natuurlijk ook 071-3320020.


+Simon van Eijk


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten