donderdag 6 juni 2013

Trap halve maantjes waar moet u op letten?

Waarom een trap half maantje op de traptreden? Veiligheid, antislip en onderhoudsvriendelijk.

Jaarlijks zijn er veel valpartijen op de trap en jammer genoeg soms ook met ernstige gevolgen. Om dit te voorkomen wordt al heel lang het trap halve maantje toegepast op de trap treden. Net zoals bij de zachte vloerbedekkingen zijn er veel verschillende kleuren en kwaliteiten. Je hebt al een set voor 13 traptreden voor nog geen €50,-. Uiteraard is de kwaliteit hiervan ook overeenkomstig met de prijs.


Tegenwoordig is er ook een alternatief op deze stoffen trap maantjes en dat is een uitvoering in aluminium. Zo is er een model traanplaat, een model met rubber streepjes en een model met rubber dopjes. Deze modellen zijn te koop bij de betere bouwmarkten en kunt u ook op het internet kopen. Deze trapmaantjes zijn niet te plakken maar moeten geschroefd worden op de houten treden. De trap halve maantjes voelen koud aan en de schroeven kunnen als ze niet goed vast gezet zijn de voeten bezeren.  Maar verder is het een prima product om de trap een veilige en stoere uitstraling te geven. 

Het allernieuwste op het gebied van trap halve maantjes is de uitvoering in een speciaal ontwikkelde kunststof. Dit kunststof heeft een zeer stroeve anti slip toplaag. Deze trapmaantjes bieden een uitstekende bescherming tegen het uitglijden. Onder de naam Safe Steps wordt dit sinds kort op de markt gebracht en is leverbaar bij diverse internetwinkels. Zelfs wanneer je met sokken aan over de trapmaantjes loopt, ervaar je dat het loopoppervlak stroef aanvoelt. Hierdoor is uitglijden bijna niet meer mogelijk. Ook voor kleine kinderen is het de ideale oplossing voor een veilige trap
De trap maantjes zijn er in een aantal transparante en effen kleuren. Het mooie van de doorschijnende transparante kleuren is dat je de onderkleur van de traptrede er doorheen ziet. Hierdoor valt het trap maantje niet zo op en matcht hij veel beter bij de interieur kleuren.


Montage
Net zoals bij de stoffen halve maantjes worden ook de kunststof halve maantjes eenvoudig vast gezet met dubbelzijdige lijm stickers. Belangrijk is dat je de ondergrond goed schoon maakt en ontvet met een beetje alcohol. Zet van te voren met een potloodlijntje op iedere trede de maat uit vanuit de muurkant. De ideale looplijn is 40cm gemeten vanaf de trapwang tot het midden van het trapmaantje. Net deze dubbelzijdige transparante stickers plak je eenvoudig het halve maantje op de traptreden.


Reinigen
Het reinigen van de stoffen halve maantjes is vaak een heel gedoe. De Sisal producten zijn nog het beste schoon te maken met een zacht sopje. Vlekken zijn bij de stoffen uitvoeringen moeilijk te verwijderen. De metalen trapmaantjes zijn veel beter te reinigen ook met de agressief schoonmaakmiddel zijn deze goed reinigbaar. De kunststof trapmaantjes zijn ook met een sopje van water en zeep goed te reinigen, maar kunnen niet met een agressief middel worden schoongemaakt.

Huisdieren
Als je een huisdier hebt dan weet je dat ze er snel voor zorgen dat het trapmatje beschadigd, ze willen nog wel eens hun nagels er aan scherpen. Bij de kunststof en het ijzeren trapmaantje is dit probleem niet aanwezig. Hierdoor wordt de levensduur van deze trapmaantjes beduidend langer.

Krullen niet
Trap maantjes van stof (de goedkopere kwaliteit) hebben vaak dat de uiteinden gaan omkrullen, waardoor weer risico voor vallen ontstaat. Als je dit wilt voorkomen dan moeten de trapmaantjes een goede stevige onderlaag hebben, let hier op bij aanschaf. Ook de kant buiging moet goed zijn, sommige hebben een kunststof hoekprofiel geplakt zitten in de vouw. Bij de mindere soorten wil dit snel los laten. Bij de kunststof trap maantjes is dit allemaal niet mogelijk. Het materiaal is 2mm dik en is omgevouwen gesmolten waardoor de hoeken altijd in de goede vorm blijft en goed op de ondergrond is te verlijmen.

Slijtvast
De stoffen halve maantjes zijn redelijk slijtvast en net zoals bij de vloerbedekking zijn hierin veel verschillende kwaliteiten. Wordt de trap veel belopen met schoenen dan zal dit al snel op het loopvlak slijtage plekken geven. Loop je niet met schoenen de trap op en af dan scheelt dit natuurlijk behoorlijk.
De metalen trapmaantjes gaan na verloop van tijd wat doffe plekken geven maar het oppervlak blijft goed stroef, ook na langere tijd. 
De kunststof trapmaantjes zijn gemaakt van een hoogwaardig kunststof, waardoor de slijtage minimaal is. Ook hierbij komen na verloop van tijd krassen en doffe plekken op het loopvlak, dit is wel met een kunststof polish (mits goed toegepast) redelijk weg te poetsen. Probeer altijd eerst een proefstukje om te zien wat het resultaat is. Voor alle drie geldt dat de trap maantjes een optimale bescherming geven voor je pas geschilderde trap. Slijtage van de traptreden behoord hierdoor echt tot het verleden.


Uitstraling van de halve maantjes
Voor ieder interieur is er wel een oplossing. In de stoffen uitvoeringen zijn er heel veel kleur mogelijkheden. In de metalen uitvoering zijn er een viertal soorten, met rubben strippen, met rubber doppen, met traanplaat persing en met rillen persing.
Voor de kunststof uitvoeringen zijn er diverse kleuren die transparant zijn en effen kleuren die niet doorschijnend zijn. Hierdoor zijn deze bij veel houtsoorten en hout- of verfkleuren prachtig te combineren.


Zelfs als je de trap hebt laten renoveren met een laminaat en de gladheid van de trap valt je tegen, dan kun je met de transparante uitvoeringen het halve maantje plaatsen over de renovatie overzettrede en je blijft toch het fraaie houtdecor zien. Dus mooi en tegelijk beschermend!


Heb je vragen over dit product of de verwerking hiervan dan kun je mij of mijn technische collega's e-mailen en je vraag stellen. Je krijgt altijd binnen 24uur antwoord van ons. Maar telefonisch contact opnemen mag natuurlijk altijd: 071-3320020

4 opmerkingen:

 1. Zijn deze kunststof halvemaantjes ook geluidsisolerend?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goedemiddag, Jazeker de maantjes zijn van een zacht pvc en heeft ook geluidsisolerende werking. U kunt een monster aanvragen voor het testen.
  http://www.lamiwood.nl/gratis-monster-service.html
  Met vriendelijke groet,
  Simon van Eijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goedenavond. Onze wit geschilderde trap willen we beschermen met doorzichtig witte kunsstof maantjes. Blijven deze wit of vergelen ze na verloop van tijd? Blijven ze na veelvuldig met schoenen de trap op en af mooi m.a.w. hoe slijtvast zijn ze? Graag uw antwoord op bovenstaande.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. door zonlicht/daglicht zullen ze naar verloop van tijd iets verkleuren als u geen zonlicht heeft op de trap dan blijven ze goed transparant.
  Met vriendelijke groet,
  Simon van Eijk

  BeantwoordenVerwijderen