vrijdag 3 mei 2013

Traprenovatie tips voor de doe het zelver. De voorbereiding.

DEEL 2 Traprenovatie zelf doen en de voorbereiding

In deel 1 van de traprenovatie tips ben ik uitvoerig in gegaan op de keuze mogelijkheden van het traprenovatie systeem. Welke materialen er zijn en de kwaliteit van deze traprenovatie materialen.
In dit deel ga ik je proberen uit te leggen wat je nodig hebt om je oude trap weer mooi te maken.
Als je keus is gevallen op een laminaat overzettrede dan zijn er diverse fabrikanten die een zeer goede kwaliteit traprenovatie produceren, waarbij garantie op constructie en doorslijten gegarandeerd word voor minimaal 10 jaar.
De volgende merken traprenovatie kunnen worden gezien als de betere merken.
 • Rheingold treppen renovierung.
 • Fedi treppen.
 • Trenovo treppen renovierung.
 • Hafa treppen.
Gezamenlijk hebben deze 4 fabrikanten een 40 tal verschillende decoren en iedere fabrikant heeft z'n eigen specificatie. Onderling zijn er kleine verschillen. Een rechte neus, een schuine neus, een structuur als toplaag of een gladde toplaag. Daarnaast zijn ook de maatvoeringen  van de overzettrede verschillend per fabrikant. Het is goed om dit mee te nemen in je keuze omdat in sommige situaties er veel zaag afval kan zijn.

De volgende lengtes overzet treden zijn leverbaar.
Rheingold: 90cm, 138cm, 180cm.
Fedi: 80cm, 90cm, 120cm, 135cm, 180cm, 240cm.
Trenova: 92cm, 115cm, 138cm, 160cm, 280cm.
Hafa: 80cm, 100cm, 130cm, 160cm, 180cm.

Alle vier de merken leveren een compleet assortiment met materiaal om een open trap te bekleden, allerlei soorten lijsten en profieltjes voor een mooie strakke afwerking. Er is klik laminaat in exact hetzelfde decor leverbaar waardoor je de traprenovatie mooi kan laten doorlopen over de vloer.
De traprenovatie onderdelen verschillen in aanschaf prijs niet veel. Voor een compleet pakket voor een standaard trap met een draai en 13 treden ligt de prijs voor een traprenovatie pakket rond de €1.050,- aan materiaal.

Wil je de traprenovatie een trendy look geven dan zijn er ook stootborden in neutrale kleuren leverbaar zoals wit, grijs of als u wilt in een kleur speciaal voor u gemaakt bijvoorbeeld een RAL kleur. Ook zijn er stootborden leverbaar in een RVS uitvoering.

Heb je een keuze gemaakt? Dan is de volgende stap dat je de traptreden gaat opmeten. Meet van iedere traptrede de diagonaal dus van links voor naar rechts achter en andersom van rechts voor naar links achter.
De langste maat van de gemeten traptrede moet passen in de lengte van de te bestellen overzet treden.

De onderdelen voor je traprenovatie zijn eenvoudig te bestellen bij diverse leveranciers. Je kunt vooraf een monsterpakket bestellen om de kleur van het decor te bepalen, of je bezoekt een traprenovatie showroom om de kwaliteit te beoordelen en desgewenst technisch advies te vragen.

Beoordeel eerst goed je oude trap, haal alle oude vloerbedekking van de oude trap en verwijder zo veel
Kraaklat onder de traptrede
mogelijk oude spijkers en nieten. Losse lijmresten moet je met een verf schraper zoveel mogelijk verwijderen.
Zit er onder iedere traptrede een zo genoemde kraaklat dan moet deze weggehaald worden. Meestal zit de kraaklat ingenest ongeveer een halve cm zowel in de trapwang als in de trapspil. Als je de zijkanten niet mee bekleedt moet je deze kepen/krozingen eerst opvullen en strak af plamuren.
Voor het mooiste resultaat is het nodig om van iedere traptrede circa 1,5 cm met de decoupeerzaag af te zagen van de voorkant van de traptrede. De nieuwe overzet treden zal dan mooi binnen de trapwangen blijven. Doe je dit niet dan zal de buitenkant van de nieuwe overzet trede een klein hoekje zichtbaar blijven, wat natuurlijk niet mooi staat.

Controleer vervolgens de vlakheid van al je traptreden. Oude uitgesleten traptreden zal je eerst met een vulpasta moeten egaliseren. Een te veel uitgesleten traptrede als ondergrond zal geen optimale verlijming geven. Hierdoor zal de overzet trede naar verloop van tijd los komen met alle gevolgen van dien. Dit geeft moeilijk herstelwerk omdat de trede klem zit tussen het stootbord en in de hoek van de trapwang en je de trede er heel moeilijk uit krijgt en dan met name bij de schuine treden.
De lijm die je voor het lijmen van de nieuwe overzettrede gebruikt is een traprenovatie pu lijm. Dit is een lijm die iets uit schuimt waardoor verschillen van vlakheid tot 3 mm goed op te vangen zijn. Zoals gezegd grotere verschillen zal je eerst moeten uitvlakken.
Is de trap oud en zit er beweging in de trap, maakt de trap een krakend geluid, dan moet je de trap treden eerst goed vastschroeven in de hoeken en daar waar nodig is opspannen met een kraak opspanschroef. Deze kraak bus haalt de speling weg tussen de traptrede en het stootbord.

Bij Stair Care leggen ze in een handleiding weg met die krakende trap stapsgewijs uit hoe je de kraak uit je trap kunt halen.
Bekleedt je de zijkanten van de trap niet? Schilder dan eerst alles netjes in de kleur die past bij je interieur. Laat de verf minstens 2 weken door harden, zodat met het passen van de nieuwe overzet trede de verf niet makkelijk er af wordt gestoten.

Heb je de voorbereiding gedaan en is je trap klaar om een traprenovatie te ondergaan dan is het tijd om een keuze te maken bij wie je de materialen gaat bestellen. Hou rekening met een levertijd tussen de 5 en 15 werkdagen. Dit is een beetje afhankelijk van de keuze van leverancier en voor welk merk je kiest.
Ook kan je alvast zorgen dat je het juiste gereedschap voor handen hebt.

Hieronder een lijstje voor gereedschap dat je nodig hebt om deze klus uit te voeren:
 • trapspin
 • zaagtafel of liniaalzaag
 • rolmaat/meetlint
 • decoupeerzaag
 • scherpe handzaag voor laminaat
 • schildertape (breed)
 • voeg rubber
 • paar lijmklemmen
 • emmertjes zand of water voor fixeren

Heb je vragen over dit product of de verwerking hiervan dan kun je mij of mijn technische collega’s e-mailen en je vraag stellen. Je krijgt altijd binnen 24 uur antwoord van ons. Maar telefonisch contact opnemen mag natuurlijk ook: 071-3320020.


+Simon van Eijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten