vrijdag 17 mei 2013

RVS look trapleuning kopen? Lees de tips


Loop je met het idee een RVS look trapleuning aan te schaffen, dan geef ik je hierbij een aantal tips waar je op moet letten.
Om te beginnen is een RVS look trapleuning iets heel anders dan een echte RVS trapleuning. De omschrijving 'look' wil zeggen dat het de uitstraling heeft, van roestvrij staal,  maar het materiaal is van een geheel andere samenstelling.

RVS trapleuning rond model
RVS trapleuning wil zeggen een roestvast stalen trapleuning. Wat is dat nu precies? Hier heerst nog steeds onduidelijkheid over. RVS is een afkorting voor roestvast staal, of zoals vaak wordt gezegd roestvrij staal, soms ook wel INOX genoemd.
Het staal bestaat uit minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof. Het chroom zorgt ervoor dat het staal niet gaat roesten Als chroom in aanraking komt met zuurstof ontstaat er een klein laagje oxide aan de buitenkant van de leuningen wat het roesten tegen gaat.

RVS trapleuningen hebben specifieke eigenschappen ten opzichte van een RVS look trapleuning.
 • Het is roestvast.
 • Zeer moeilijk bewerkbaar, lees hard.
 • Het is niet magnetisch.
 • Gevoelig voor chloor.
 • Gewicht is zwaar.
 • Voelt kouder aan. 

RVS look trapleuning
RVS look trapleuning wil zeggen een aluminium trapleuning. Wat is nu precies een aluminium trapleuning?
Aluminium wordt gemaakt van aluminium poeder, ook wel aluinaarde genoemd. Dit wordt in een speciale oven met een elektrolyt gesmolten (een gesmolten substantie genaamd kryoliet) bij een temperatuur van circa 1000 graden. Dan wordt er een gelijkstroom door deze vloeistof gevoerd waardoor er een vloeibare aluminium ontstaat, waarvan men allerlei producten giet, waaronder ook trapleuningen.

RVS look trapleuningen hebben specifieke eigenschappen ten opzichte van een RVS trapleuning.
 • Het materiaal is zeer licht.
 • Het kan zowel mat als glans worden gemaakt.
 • Eenvoudig te bewerken zoals boren zagen knippen.
 • Voelt prettig aan bij het vastpakken.
 • Behoeft nagenoeg geen onderhoud.
 • Ook geschikt voor buiten.

Besluit je een RVS trapleuning te gaan kopen, realiseer je dan dat voor het bewerken speciaal gereedschap nodig is. Zo heb je een speciale zaag nodig om de trapleuning op de goede lengte te zagen en een juiste boor die geschikt is voor het boren in RVS. Deze zijn vaak alleen bij de betere bouwmarkten te koop. Wat ook belangrijk is bij de rvs trapleuning buis dat er een schroefdraadje getapt moet worden met een snij-ijzer.
Je moet dus wel een beetje handig zijn en ervaring hebben met het bewerken van RVS. Heb je dit niet dan kan je dit beter laten doen door een speciaal bedrijf of vragen of de leverancier dit kan verzorgen.

Besluit je een RVS look trapleuning te kopen dan is het bewerken van deze trapleuning een stuk eenvoudiger. De aluminium trapleuning is makkelijk te zagen met een goede ijzerzaag en bijvoorbeeld een verstekbak. Of als je die hebt met een elektrische afkortzaag.
Het maken van een gaatje gaat heel eenvoudig met een standaard metaal boortje. Als je het gaatje iets kleiner boord dat het schroefje schroef je eenvoudig de leuningdrager aan de trapleuning vast.Ook is er een speciale aluminium lijm waardoor de trapleuning delen heel eenvoudig aan elkaar te verlijmen zijn. Het is zelfs zo al je de steuntjes goed aan de muur monteert je de trapleuning met lijm aan de leuningdragers kan lijmen. Hierdoor is het heel eenvoudig geworden om dit materiaal toe te passen als doe het zelver, ook als je niet heel handig bent.

Heb je vragen over dit product of de verwerking hiervan dan kun je mij of mijn technische collega’s altijd e-mailen en je vraag stellen. Je krijgt binnen 24 uur antwoord van ons. Maar telefonisch contact opnemen mag natuurlijk ook: 071-3320020.

 +Simon van Eijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten