vrijdag 12 april 2013

Spiltrap vervangen? Tips waar je op moet letten.

Loop je al een langere tijd met het plan om de oude spiltrap in huis te vervangen? Maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Ik zal je hier op weg helpen met zaken waar je rekening mee moet houden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw spiltrap te vervangen. U kunt een trappenbedrijf vragen speciaal voor u een spiltrap te maken. De trappenmaker zal bij u langs komen en de situatie beoordelen, welke trap het beste toe te passen is. Hij kijkt naar de vrije loopruimte of er voldoende ruimte is met het trapgat, zodat je niet je hoofd stoot als je de trap op gaat. Ook meet hij de hoogte van vloer tot vloer om zo de hoogte van iedere trede te bepalen, zodat de trap plezierig loopt.
Een zorg minder als deze zaken goed worden beoordeeld. De trappenmaker rekent hier natuurlijk wel voor, maar je weet dan zeker dat de beste trap wordt aangeschaft.

Tegenwoordig zijn er ook veel mogelijkheden voor het aanschaffen van een bouwpakket spiltrap. Deze monteer je zelf als handige doe het zelver of je vraagt een zelfstandige klusspecialist zoals de Vakman, of de Klussenier om de trap voor je te monteren.
Als je niet zo handig bent is dit ideaal omdat je de werkzaamheden bij deze organisaties kan onderbrengen. Zij doen dit werk met garantie.
Bij de organisatie de Vakman komen ze als je dat wilt ook inmeten en de situatie beoordelen, zodat je zeker weet dat je een goede beslissing neemt.

Waar moet je op letten:
  • De vloer oppervlakte.
  • De kwaliteit van de vloer.
  • Het trapgat.
  • De totale hoogte.
  • Waar begin je en kom je boven.

De vloer oppervlakte
Spiltrappen zijn leverbaar  in verschillende diameters 120 cm, 140 cm, 160 cm  en 180 cm. Kies je voor een 120 cm dan heb je ook minimaal deze ruimte nodig. Als vuistregel wordt gezegd dat je 2 keer deze oppervlakte nodig hebt, wil je de plaats waar je de trap op gaat goed kunnen bepalen. Hou hier rekening mee. Vervang je de oude spiltrap dan kan een zelfde trap als vervanging natuurlijk prima. Wil je een grotere diameter, dan is het van belang deze vuistregel aan te houden.

De kwaliteit van de vloer
Heb je een houten vloer, zorg dan dat deze ondervloer niet beweegt. Plaats indien mogelijk een dwars gording tussen de houten balken exact op de plaats waar de stalen midden spil wordt geplaatst. De trap weegt al snel 150 kg en dan met iemand die naar boven gaat totaal snel 230 kg. Een puntbelasting op de houten vloer van 230 kg heb je snel beweging in de trap.
Hou ook rekening met eventuele vloerverwarming. De trap moet met de spil aan de vloer worden gemonteerd met bouten. Indien er vloerverwarming is dan zal er eerst een plateautje moeten worden gemaakt die aan de vloer moet worden gelijmd, waar vervolgens de voetplaat op wordt gemonteerd. Zo voorkom je dat je diep in de vloer hoeft te boren.

Het trapgat
Spiltrap Civik in 3 kleuren
Kies je voor een trap van 120 cm diameter, dan heb je minimaal een trapgat nodig van 130 cm in het vierkant.
Een langwerpig trapgat kan natuurlijk ook, echter wel langer dan de 130cm. Een trapgat van bijvoorbeeld 130x80cm is niet geschikt voor een spiltrap, in dat geval loopt de leuning klem of je stoot je hoofd tegen het trapgat.
Denk goed na over hoe je de trap plaatst en hoe deze dan boven uitkomt. Zorg dat als je boven uit komt je niet naar de schuine kap van je dak loopt, maar juist de andere kant op stapt.
Is je trapgat onvoldoende groot pas deze dan eerst aan of laat deze aanpassen door een timmerman of betonzager.

De totale hoogte
Deze hoogte wordt gemeten van boven kant onder vloer tot bovenkant boven vloer. Hou hierbij rekening met de e.v.t. vloerverwarming en de parketvloeren die wellicht hier nog bij moeten worden geteld.

Waar begin je en waar kom je boven
Met deze spiltrap configurator kunt u goed bepalen waar u begint en waar u eindigt. De spiltrappen zijn zowel links als rechtsdraaiend toe te passen.

Kunt u dit werk als doe het zelver zelf uitvoeren? 
Bekijk hier de montage film om dit te beoordelen. Als je kiest voor het aanschaffen van een bouwpakket spiltrap bespaar je behoorlijk op de aanschafkosten  en de resultaten zijn ook prachtig.
Fabrikanten zoals Albini Fontanot, Rintal of Mobirolo zijn Italiaanse bedrijven die zich volledig hebben gespecialiseerd in het produceren van deze spiltrappen. Zij leveren deze spiltrappen in een houten box met een uitgebreide instructie op DVD, waar je stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de trap moet worden gemonteerd.
Stair Care is een bedrijf dat deze merken vertegenwoordigd in Nederland en in de webshop
bieden wij veel verschillende spiltrap modellen aan. Wil je de trappen beoordelen dan kun je in de showroom deze komen bekijken. Voor technisch advies is er meestal wel iemand aanwezig.
Ben je een beetje handig, dan is het plaatsen van zo'n bouwpakket trap niet super ingewikkeld en in twee dagen neer te zetten.
  

Heeft u vragen over dit product of de verwerking hiervan dan kunt u mij of mijn technische collega’s e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt altijd binnen 24 uur antwoord. Maar telefonisch contact opnemen mag natuurlijk ook: 071-3320020.

+Simon van Eijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten