maandag 13 augustus 2012

Traprenovatie deel 4 Het lijmen van de overzettreden en de afwerking en aansluitingen.

1.  Als alle materialen zoals de overzettreden en de stootborden zijn gezaagd, is de volgende stap het verlijmen van de treden en de stootborden. Begin altijd van onder naar boven. Lijm de eerste stootbord die aansluit op de vloer, vervolgens lijmt u de nieuwe overzettrede over de bestaande oude traptrede. Belangrijk is dat u voldoende rillen lijm aanbrengt bijvoorbeeld dwars op de trede en met een tussenruimte van circa 5 cm.
De lijm is een speciale pu lijm die eenzijdig wordt aangebracht en niet bij iedere doe het zelf zaak te koop is. Ga hiervoor naar de specialist. De lijm schuimt iets uit waardoor het risico bestaat dat de overzettrede iets gaat schuiven. Verzwaar daarom de trede met bijvoorbeeld een zware steen die aan de onderkant is voorzien van schuimrubber of 2 emmertjes gevuld met zand of water. De lijm heeft een open tijd van circa 30 minuten, daarna begint de uitharding. U kunt dan de verzwaring weghalen. Het belopen van de trap is pas na circa 1,5 uur mogelijk, de volledige uitharding is na 24 uur.

2. Zo werkt u van onder naar boven, eerst een onderlijst lijmen, dan de overzettrede lijmen, vervolgens een stootbord lijmen. Probeer hierbij zo min mogelijk de nieuwe treden te belopen. Zorg dat de treden goed op zn plaats liggen dus mooi verdeeld.
De stootborden kunt u e.v.t. met een paar kleine steekspijkertjes of sterke tape  vastzetten zodat ze niet kunnen verschuiven.
Als u zo alle traptreden heeft gedaan, laat u de lijm verder uitharden tot de andere dag.

3. Nu de overzettreden goed zijn vast gelijmd en de lijm ook volledig is uitgehard kunt u rustig de trap belopen zonder het risico te lopen dat een nieuwe overzettrede verschuift. Nu gaat u eerst de zijkanten afwerken met de hoeklijstjes.
Deze meet u uit op de gewenste breedte en zaagt u met behulp van de zaagmachine of decoupeerzaag op de goede breedte. Ook deze lijstjes lijmt u met dezelfde pu lijm. Om te zorgen dat het lijstje goed op zijn plaats blijft zitten gebruikt u hierbij een sterke schilders tape en daar waar nodig spijkert u met een koploos spijkertje het lijstje vast. Voor dat u dit gaat afkitten laat u de lijm ook weer een aantal uren drogen.

De laatste stap is het afkitten van de voegen en kieren zodat een mooi strak resultaat ontstaat.
De kit is een siliconen kit in de kleur van de overzettrede. Gebruikt u een stootbord van een andere kleur b.v. wit, kit dan de horizontale lijn van het stootbord in deze kleur.
Om de kit soepel te spuiten kunt u de silicone kit koker even een kwartiertje in warm water leggen, waardoor de kit zachter wordt. Maak de opening van de koker silicone kit niet te groot circa 3mm en werk met het afkitten van boven naar beneden. Doe een trede en een stootbord.
Vervolgens spuit u met een plantenspuit gevuld met zeep en water de trede en de stootbord goed in, waarna u met een scherp strijkertje van bijvoorbeeld staal de overtollige kit weg schraapt. De zeepsop zorgt ervoor dat de overtollige kit niet hinderlijk aan de trede plakt en het geeft een mooi strak uiterlijk.
Als u een trede en stootbord heeft gedaan, begint u aan de volgende trede en stootbord. Zo werkt u van boven naar beneden.

Met een prachtig eind resultaat! 

Uw oude versleten trap weer schitterend. 
  • Geen hak en breekwerk.
    Vaak in 1 dag klaar.
  • Oderhoudsvrij, geen olie of ander middel voor onderhoud.
  • Eenvoudig schoon te houden.
  • Slijtvast met langdurige garantie op de constructie en de uitloop.
  • Kleurvast en bestand tegen huishoud middelen.
  • Geen stof allergieën meer.
  • En een waarde verbetering van uw woning.

Er zijn in laminaat veel schitterende decoren. Van traditioneel eiken look tot een super moderne donker grijs zwarte graniet look.
Groothandel/leveranciers van traprenovatie onderdelen zijn.

Heeft u vragen over traprenovatie en/of doe het zelf pakketten traprenovatie dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.

+Simon van Eijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten