woensdag 27 juni 2012

Traprenovatie deel 3 het paszagen van de overzet treden

zagen van hoeklijstje
 Het bekleden en renoveren van de traptreden

Als u de nieuwe zijkanten voor de trap heeft verlijmd en al het schilderwerk is aan de trap gedaan, kunt u de traptreden opmeten en gaan paszagen. Voor dit opmeten kunt u kartonnen mallen maken van bijvoorbeeld stuck karton, maar u kunt hiervoor ook een trapspin huren of kopen.

1.Voor de onderkant van de traptreden maakt u eerst een hoeklijstje, zodat u niet tegen de oude onderkant van de traptrede aan kijkt. Stair Care verkoopt deze lijstjes in de webshop. Deze lijstjes moet u apart bestellen en zit niet standaard bij een traprenovatie pakket van Stair Care. Deze lijstjes zaagt u eerst op de goede lengte en daarna op de goede breedte en lijmt u met wat lijm aan de voorkant en onderkant van de trede. Met behulp van een paar kleine spijkertjes zet u deze vast aan de voorkant van de oude traptrede. Dit doet u eerst bij alle treden voordat u begint met het pas maken van de nieuwe overzet treden.

2. De overzet treden zijn vaak in een dubbele uitvoering aan beide kanten zit de voorlijst die de voorkant van de oude trede afdekt. U haalt dus uit zo'n dubbele overzet trede 2 nieuwe traptreden.
Met behulp van een trapspin maakt u een exacte kopie van de oude traptrede. Deze kopie tekent u over op de overzet trede. Hou hierbij rekening dat u de trapspin de dikte van de voorkant naar voren legt. zie hiervoor de instructie of foto.

Trapspinnen zijn er in drie verschillende uitvoeringen leverbaar. de pareto trapspin wordt het meeste toegepast de tasters zijn van extra sterk bandstaal gemaakt en met een moerknop met de hand goed vast te zetten. Gebruik bij het overnemen van de maten een scherpe potlood of fijn lijner viltstift. Heeft u gekozen voor een donker decor zoals bijvoorbeeld wenge, gebruik dan een brede schilders tape waarop u het lijntje kunt aftekenen.

3. Hou bij het zagen rekening met circa 1,5 mm ruimte zodat de nieuwe traptrede niet te strak zit en dat er voldoende ruimte is om als laatste de randen af te kitten. De oude woningbouw trap is meestal gemaakt van een vuren of dennen hout. Deze houtsoort is erg vocht gevoelig. In de winter periode december/februari is de vochtigheid erg hoog de trap zet dan makkelijk een paar mm uit. Als u te strak hebt gezaagd kan de trap plaatselijk kraak geluid geven. Dus het is belangrijk rondom minimaal 1 mm ruimte aan te houden.

4 Het zagen van de overzettrede kan op diverse manieren, u kunt een speciale laminaat handzaag kopen bij de betere bouwmarkt. Bedenk hierbij dat u circa 5 treden met 1 zaag kunt doen, daarna is de zaag stomp. De betere kwaliteit traprenovatie heeft een hpl toplaag. Er zijn in de bouwmarkt ook voordelige traprenovatie onderdelen te koop, echter dit is geen hpl kwaliteit en deze papier kwaliteiten hebben vaak maar een beperkte garantie.
Voor de lange kanten kunt u een decoupeerzaag gebruiken. De echte professional gebruikt een liniaal cirkel zaagHiermee wordt een mooie strakke zaagsnede gemaakt.

Tot zover deel 3 het paszagen van de overzet treden.
Volgende maand het laatste deel 4 Het passend zagen van de stootborden en de afwerking en aansluitingen. 


Heeft u vragen over traprenovatie en doe het zelf pakketten traprenovatie dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.

+Simon van Eijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten