vrijdag 11 mei 2012

Traprenovatie deel 2 het bekleden en renoveren van de zijkanten van de oude trap.

Het bekleden en renoveren van de zijkanten van de oude trap

1-Hier bespreek ik en laat ik u zien met behulp van de foto's wat u nodig heeft om dit tot een goed einde te brengen. Wilt u een uitgebreide traprenovatie film zien kijkt u dan op de youtube pagina van Lami Wood B.V. http://www.youtube.com/lamiwood

U begint door de rand die meestal beschadigd is door de vloerbedekking en timmerwerk strak en haaks af te werken bijvoorbeeld met een stroken triplex of mdf van 6 mm dik. Deze lijmt u en spijkert u vast op de bestaande zijkant zodat u een mooie strakke ondergrond krijgt. Let op de eventuele oude lijst verwijdert u. Hier heeft u veel voordeel bij  als u straks als laatste de profiel lijst gaat monteren, hierdoor is het lijmen en vastzetten met
plakband eenvoudig uit te voeren.


2-Als u dit gedaan heeft gaat u van de zijkant een mal maken met behulp van stukjes karton en schilders plakband. Met behulp hiervan plakt u als het ware allerlei kleinen stukjes karton aan elkaar en zo ontstaat er een papieren mal die u kunt gebruiken om het overtekenen op het zijkant paneel. Gebruik hiervoor goed plakkende tape, zodat bij het weghalen geen stukjes hier weer afvallen. U kunt de mal bij een lange trapwang beter uit 2 of 3 stukken mallen. Let op, leg de mal op de goede kant van het zijpaneel.

3-Om te voorkomen dat de mal verschuift plakt u deze plaatselijk vast met wat stukjes tape. Met een schrijfstift tekent u zorgvuldig langs de rand de contour van de mal af zie de detail foto. Als tip wil ik u nog meegeven om dit niet te strak/nauwkeurig te laten passen. De nieuwe overzet trede en stootbord paneel hebben een dikte van 11 en 8 mm. Deze ruimte heeft u voor het zagen.

4-Met behulp van een decoupeerzaag zaagt u eenvoudig de de vorm uit, gebruik hiervoor een zaagje dat speciaal geschikt is voor laminaat. Hierbij staan de tanden van het zaagje andersom waardoor u vanaf de achterkant moet zagen. Ook kunt u een ijzer zaagje gebruiken en dan vanaf de bovenkant zagen. Hierbij moet u rekening houden dat het zagen een stuk langzamer gaat, en dat u met de zool van uw decoupeerzaag krasjes kunt maken als deze zool niet goed schoon gemaakt is.

5-Als u de vorm heeft uitgezaagd kunt de passing controleren. Zoals gezegd is het niet belangrijk dat alles exact past. De treden zijn vaak vervormd en gesleten waardoor een mooie zaaglijn niet mogelijk is. Houd u rustig 2 to 3mm vrije ruimte de overzettrede dek dit later volledig af. Waardoor de kieren worden afgedekt. Eventueel kleine correcties zijn nog te maken. 
6-Zodra de passing goed is kunt u de nieuwe zijkant met een speciale schuimende lijm vastlijmen aan de oude zijkant. Om te zorgen dat de nieuwe gezaagde zijkant goed op zijn plaats blijft zitten is het noodzakelijk om in de hoeken een klein steekspijkertje te zetten zodat de gezaagde zijkant niet kan verschuiven. Aan de bovenkant kunt u dit plaatselijk doen met een sterke tape doen.

Tot zover deel 2 het renoveren van de zijkanten van uw oude trap.
Volgende week deel 3 Het paszagen van de nieuwe overzet treden.

Heeft u vragen over traprenovatie en doe het zelf pakketten traprenovatie dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.


+Simon van Eijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten