Woningbouwtrap

Als u kiest voor een woningbouwtrap zijn er veel mogelijkheden. Standaard wordt hiervoor een vurenhouten trap gemaakt. Deze kunt u schilderen in de kleur die u wenst. U kunt de trap ook bekleden met vloerbedekking, iets wat veel wordt gedaan. Tegenwoordig kunt u ook de trap laten uitvoeren in een mooiere en hardere houtsoort zoals beukenhout of eikenhout. Deze trappen worden dan met een blanke olie of lak behandeld. In de traptrede wordt een antislip rubber strip voor de veiligheid aangebracht. Een groot voordeel want de trap slijt veel minder en heeft veel minder onderhoud.
Als u kiest voor deze optie, dan moet u rekenen dat het wel een verbouwing wordt. Vaak moet het trapgat worden aangepast. Is de vloer van hout dan valt het vaak wel mee om deze aanpassing te doen. Is de vloer echter van beton dan wordt het snel een ander verhaal. Dit is namelijk iets wat door een professioneel bedrijf moet worden gedaan.
Er zijn trappenmakers die al deze werkzaamheden voor u uit handen nemen. Echter voor het verplaatsen van wanden en deurkozijnen, leidingen van CV of badkamer dient u een aannemer in handen te nemen. Vraagt u bij een aantal aannemers aan om tot de goede prijsvorming te komen.
Het trapgat moet altijd groter worden gemaakt en soms ook worden verplaatst. Meestal staat achter of naast het trapgat ook de mechanische ventilatie en de CV installatie. Deze dienen dan ook te worden verplaatst. De trappenmaker komt bij u inmeten en zal hierbij exact aangeven waar het trapgat moet komen, daarna kunt u ook goed beoordelen welke wanden moeten worden ingekort, of moet worden verplaats. Heeft uw huis een betonnen vloer dan moet een gespecialiseerd bedrijf het trapgat groter zagen. Ook hierbij geldt dat de trappenmaker op de vloer exact kan aangeven waar de opening moet komen en welke vorm het moet hebben.
Een zoldertrap bestaat meestal uit een trap met 2 draaien, deze trap neemt namelijk de minste vloer ruimte in. Maar natuurlijk moet dat door de trappenmaker ter plaatse worden beoordeeld.