vrijdag 27 januari 2012

Maak uw trap veilig met een rubber trap strip

antislip traprubber profiel
Bent u de oude vloerbedekking zat en wilt u een frisse geschilderde trap, zorg dan dat hij veilig genoeg is en voorzie de trap na het schilderen van een trap strip veiligheid profiel. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

- Een anti slip trap rubber strip is een rubber trapstrip voorzien van een profilering aan de loopzijde van de strip. De rubber trapstrip ligt ongeveer 2 mm op het treden vlak. Er zijn verschillende bedrijven die u kunnen helpen met het infrezen van een groef in de trede.

3cm vanaf voorkant. 10cm vanaf de kant
Als indicatie kosten moet u rekenen op circa 200,00 euro arbeidsloon voor het frezen van de groeven. Dit alles is afhankelijk van het aantal treden en de traptype. Heeft u een trap met een draai, dan is het frezen tot in de hoek niet mogelijk. Houd u dan als afstand circa 10cm aan tot aan de kanten. De rubber trapstrip wordt op circa  3 cm vanaf de voorkant geplaatst.

Er zijn verschillende leveranciers en ook verschillende kwaliteiten. U kunt de strip kopen per meter of per rol. Vaak is het beter iets meer te kopen zodat u als er een beschadiging optreed u makkelijk kunt uitwisselen. Een rol van 20 meter is dan vaak voldoende voor 1 trap. Moet u nieuwe strips kopen omdat er een beschadiging is, dan is vaak de kleur of de glans weer iets anders.

Met behulp van een kantenfrees wordt een sleuf in de traptrede gefreesd. Na het frezen wordt de antislip trapstrip zonder bevestigingsmiddelen in de sleuf gedrukt. Doordat de trapstrip aan de zijkant geprofileerd is, heeft deze voldoende weerstand en wordt daardoor niet uit de sleuf gelopen. Kijkt u hier voor de  frees/montage instructie


metalen hoekprofielen
- Er zijn ook metalen hoekprofielen  die u monteert op de trapneus [de voorkant van de traptrede], deze profielen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen, geschikt voor binnen toepassingen, een lichtgevende strip, maar ook voor buiten toepassingen of in vochtige ruimtes en omgevingen. De strip is een combinatie van aluminium en kunststof antislip rubber.


- Bent u niet zo handig en heeft u een beperkt budget, dan zijn er ook goede plakbanden die nadat u de trap heeft geschilderd en de verf is goed gedroogd  op de traptreden kunt plakken. Deze strippen zijn niet de beste oplossing maar zeker bij kinderen die vaak op sokken de trap omhoog en omlaag lopen een prima oplossing. Loopt u de trap veel met schoenen dan is deze plakstrip niet geschikt en kunt u beter voor de rubber trap strips kiezen. De strip zal erg smerig worden, gaan verschuiven.

Heeft u vragen over uw trap dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik uw vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.
+Simon van Eijk

10 opmerkingen:

 1. Goed artikel, alleen ik vraag me af, kan ik de strips ook eenvoudig schoonmaken als ze in de trap zitten? Ik twijfel namelijk aan een lichte of donkere kleur vandaar de vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Bas,
  Je kunt de strips schoonmaken met een huishoudsopje, dus wat dat betreft zou je best voor een lichte kleur kunnen kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik neem aan dat je de gleuven moet frezen, voordat je gaat schilderen en het plaatsen van de profielen nadat je klaar bent met schilderen?

  Verder duidelijk artikel en handleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste mevrouw Minis,
  Dat klopt helemaal. eerst de groef frezen dan de trap schilderen en dan de trap strip plaatsen.
  succes met de klus!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Andere leveranciers leveren kunststof trapstrips, die vaak goedkoper zijn. Wat zijn de voordelen van rubber trapstrips boven kunststof?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Edwin Braan,
   De samenstelling van het kunststof is anders. De betere strips zijn veel stroever, veel slijt vaster en mat qua uitstraling. Bij de goedkopere moet je wat eerder vervangen.

   Verwijderen
 6. Hoe kom ik aan frase die de gleuven freest voor een dichte trap.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die kunt u bij www.staircare.nl kopen u heeft een freesje van 8mm nodig.
  Met vriendelijke groet,
  Simon van Eijk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. kun de strips er ook uit halen om de trap opnieuw te lakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste, Jawel hoor een klein gaatje boren aan het einde van de strip en met een priem of een dunne schroevendraaier kan je hem los trekken en een beginnetje maken. De strip is meestal verhard en er zal een nieuwe antislip strip moeten worden geplaatst na het schilderen.

  BeantwoordenVerwijderen